Bel of bestel online:
Bel of bestel online: 

Wanneer is pizza uitgevonden?

Pizza’s zijn afkomstig uit het middellands zeegebied, in de vorm van ronde platte broden die als borden dienden. 

De Trojaanse held ‘Aeneas’ moest zelfs een stad, genaamd ‘Lavinium’, stichten waar men de ‘ broodborden’ opaten uit intense honger: “zelfs de leeggegeten borden at men op”!’

Ook de Vikingen aten pizza’s in de vorm zoals we het nu kennen, 9 eeuwen na Christus, door de vondst van oude pizzaovens uit die tijd.

Pas in de 17e eeuw zijn de pizza’s bekend geworden in Napels, voor de arme mensen die dit ‘boerengerecht’ aten bij gebrek aan geld. De pizzabakkers werden ‘pizzaioli’ genoemd. 

Tot aan de jaren 60 van de 20e eeuw (!) was het niet meer dan een plat stuk deeg met wat tomatensaus en restjes kaas of wat overgebleven vlees of anjovis er op. 

Pas na de tweede wereldoorlog , toen vele Italianen gingen emigreren nar het buitenland, werd de Italiaanse keuken (de pizza’s en pasta’s) razend populair, zowel in eigen land als in het buitenland.

Soorten

Pizza’s werden razendsnel en in een enorme diversiteit van ingrediënten en smaken gemaakt. Op deze manier kwamen er een grote verscheidenheid aan soorten pizza’s op de markt:

  1. Napolitaanse

Wist je dat de Napolitaanse stijl van pizzabereiding door de Europese Unie beschermd is als streekgerecht van immaterieel cultureel erfgoed? 

Een typisch Napolitaanse pizza verrijkt zich van tomatensaus, mozzarella en basilicum: ‘de pizza margherita’; ter ere van de koningin Margaretha van Italie en ter inspiratie van de Italiaanse vlag: Rood, wit en groen. Een nationalistische pizza den top!

Marinara: tomatensaus, knoflook, olijfolie en oregano

Napoletana: tomatensaus, mozzarella

  1. Lazio

De Pizza’s van Lazio kenmerken zich met een grotere diversiteit aan  ingrediënten op een pizza.  Denk aan de volgende (bekende) pizza’s:

quattro formaggi, quattro stagioni, capriciosa. 

  1. Overige

Dit zijn veelal de pizza’s met als basistopping de tomatensaus en mozzarella. Ieder andere topping is het derde ingrediënt, bijvoorbeeld: Champignons, Salami, Artisjok, Ansjovis, etc. 

  1. Gevouwen en opgerold

Calzone (gevulde dubbelgevouwen pizza, met tomaat, mozzarella en diverse andere ingrediënten). Cuddiruni (Siciliaanse opgerolde en dichtgevouwen pizza met ui, mozzarella, mortadella, ansjovis, olijven).Stromboli (opgerolde pizza, mozzarella, salami/capicola/bresaola en soms groenten)

  1. Niet Europese varianten

Omdat Pizza zo populair is, zijn er talloze andere varianten van de pizza te bedenken. Zo heb je de Amerikaanse variant (Hawai, bolognese etc.) en andere “landen” varianten met een mix aan toppings die niet uit Italië afkomstig zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan op de pizza en er een naam aan geven!

Hoe moet je een overgebleven pizza bewaren en opwarmen in oven?

Een pizza is prima nog 3 dagen te bewaren in de koelkast in een stukje folie of in een paar vellen keukenpapier op een bord. 

Heb je een grote pizza over, wikkel ze dan per pizzapunt in de folie of keukenpapier. Liever niet in de doos i.v.m. lekvocht van de doos, wat niet fris meer is na verloop van tijd. Invriezen kan ook in een luchtdichte doos voor ca een half jaar! 

Daarna kun je hem opnieuw verwarmen in de oven. Dat doe je door de oven eerst goed voor te verwarmen op 180 graden. Leg hem op schoon bakpapier en verwarm het voor 10 minuten. Het resultaat is een heerlijke pizza met opborrelende kaas en een knapperige korst om van te smullen!

We hebben het uitgebreid gehad over de pizza’s, maar nu zijn er ook de overheerlijke Italiaanse pasta’s.

© 2021 Lastoria Groningen - Ontworpen door Pro-Ontwerp