Bel of bestel online:
Bel of bestel online: 

Pizza bakken, dit moet je weten voor de lekkerste pizza

Pizza’s uit Napels en Sardinië… Hoe krijgen de Italianen het voor elkaar en wat zijn hun pizza geheimen?

Pizzadeeg, het lekkerste en populairste deeg in de wereld. Eenvoudig maar met een intense smaakbeleving van het Italië wat we willen proeven!

Zelfgemaakte pizza’s zijn moeilijk te maken. We gooien er als Hollanders vaak veel teveel ingrediënten op om smaak en kleur  te geven aan de pizza en daarnaast mislukt ons deeg vaak wanneer we het in de oven doen. 

Het belangrijkste van een zaligmakende pizza is het deeg. Hoe maken we het deeg naar Italiaanse maatstaven perfect? En op welke temperatuur bak je de pizza het lekkerst en knapperigst klaar?

In de gewone hobbykeuken is de oven eigenlijk niet warm genoeg voor een perfecte pizza en kun je het überhaupt vergeten om een echt geëvenaarde Italiaanse pizza te bakken. 

Niet om lullig te zijn, maar je kunt in dit geval alleen nog maar proberen het zo goed mogelijk, naar capaciteit van de oven, na te bootsen. De elektrische ovens van tegenwoordige tijd kunnen ovens zo'n 280 tot 300 graden Celsius worden, de basistemperatuur voor een lekkere pizza.

Een tip is om een pizzasteen aan te schaffen. Het deeg wordt dan krokanter en tegelijkertijd luchtiger afgebakken dan op de metalen bakplaat. 

Koop vooral een dunne pizzasteen van maximaal 1 cm dik, deze warmen namelijk sneller op en zijn ideaal voor in de hobbykeuken. Een bijkomend voordeel van de pizzasteen is dat deze onder de grill functie makkelijk en snel zijn op te warmen en dat je geen bakpapier nodig hebt bij het afbakken van het deeg.

Het perfecte deeg heeft alles te maken met de hydratatie van het deeg en het hoeveelheid water in het deeg. De temperatuur van je oven heeft daarmee te maken in de mate waarop je de pizza kunt bakken.

Napolitaans deeg bestaat uit 1.7 gram bloem met 1 liter water. De hydratatie verhouding is hierin 58%. Het lijkt hogere wiskunde, maar omdat de Napolitaanse pizza slechts heel kort in een hete houtoven gebakken wordt, verdampt er minder vocht uit het deeg dan wanneer de pizza langer afgebakken moet worden zoals in een hobby oven. 

Een tip is dus om thuis in eigen keuken goed naar het deeg te kijken en te voelen. Als het deeg wat stug aanvoelt, moet je er wat meer water aan toevoegen om het deeg goed te hydrateren. De hydratatie van het deeg wat je thuis maakt, mag rustig een hydratatie bereiken van 65 a 70 %. 

Daar wordt je pizza lekkerder van!

De perfecte topping voor de lekkerste Italiaanse Pizza:

1. Naast het deeg is de topping  van de pizza het belangrijkst. Less is more! In Napels en Sardinië, daar waar van oudsher de lekkerste pizza’s gebakken worden met de ultieme smaak van Italië, draait alles om perfectie en de juiste verhoudingen van de ingrediënten.

2. De basis is vers gemaakte tomatensaus, olijfolie, zeezout en goede mozzarella. Daarnaast is basilicum een gewilde laatste toevoeging van de margherita.

3. Anjovis, Salami, of andere Italiaanse hamsoorten (prosciutto, serranoham, parmaham) zijn ook populair op de pizza. Beetje hete olie eroverheen en smullen maar

4. Variatie op de pizza is makkelijk te bedenken, maar is eigenlijk niet nodig. De basis moet perfect zijn en daarnaast kun je tegenwoordig van alles op je pizza doen wat je smakelijk lijkt. Onze tip is om het simpel te houden, maar intens. 

Ga voor pure en verse producten. Ga voor goede olijfolie, goede mozzarella en vers gemaakte tomatensaus. Gebruik mooi zeezout en een prachtig blaadje basilicum. Daarnaast kun je het aftoppen met wat vers gesneden Italiaanse ham naar voorkeur smaak of ansjovis of sardientje. 

Wat zwarte, groene olijven en kappertjes erbij en dan heb je de pizza al rijkelijk bedekt. Hou het simpel, maar smaakvol! Bekijk onze pizza's voor een idee 😉

Samenvatting
Gepubliceerd op
Gemiddelde waardering
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

© 2021 Lastoria Groningen - Ontworpen door Pro-Ontwerp