Bel of bestel online:
Bel of bestel online: 

Napels

Napels is een prachtige havenstad en tevens hoofdstad van de regio Campanië (Campania). De Napolitaanse agglomeratie heeft circa 4,4 miljoen inwoners. 

Napels heeft een rijke geschiedenis, bestaande uit kunst en cultuur, wereldberoemde gastronomie en een eigen Napolitaans dialect. De provincie Napels is de dichtst bevolkte provincie van Italië. 

Vooral het noordelijke gedeelte, rondom de metropool Napels is zeer dichtbevolkt. In het centrum van de provincie ligt de beruchte vulkaan Vesuvius. De directe omgeving ervan is ook dichtbevolkt, mede vanwege de vruchtbare grond.  

In deze regio vindt de kaas dan ook zijn oorsprong. Mozzarella di bufala wordt aan veel (pasta)gerechten toegevoegd en is ook heerlijk op een pizza. 

Napolitaanse specialiteiten

Typisch uit de napolitaanse keuken is het volgende:

Napolitaanse Pizza

de Margherita met buffel mozzarella en de Marinara, een eenvoudige klassieker met verse tomaten, oregano, knoflook en olijfolie, eenvoud op het allerhoogste niveau.

Gefrituurde Pizza

Gemaakt van het lekkerste verse deeg. Het wordt gevuld met romige ricotta kaas (vaak ook nog gerookte provolone), een beetje vlees en zwarte peper. De beste die er in de stad te krijgen is, komt van de beroemde Antica Pizza Fritta da Zia Esterina Sorbillo.

Pasta

Het basis ingrediënt voor alle voedsel in Campania, geserveerd met alle soorten sausen, wordt in Napels  'raga¹ genoemd. Pasta wordt 'al dente' gekookt , wat betekent dat het nog stevig genoeg is om te bijten.

Pasta alla Genovese

Pasta met gestoofd vlees en uien. De pasta alla Genovese verheft de bescheiden ui naar een ander niveau omdat het langzaam gesudderd wordt met kalfsvlees. Het resultaat is een dikke, gekaramelliseerde saus over de pasta waarbij alle zintuigen geprikkeld worden.

Spaghetti alle Vongole

Een van de topgerechten uit de Napolitaanse keuken! Spaghetti met knoflook, olijfolie en de heerlijkste vongoles! Deze Spaghetti alle Vongole wordt op een speciale manier gemaakt. De pasta wordt afgeblust met witte en soms met rode wijn en wordt pas aan het einde gaar bij het verdampen van de wijn.

Mozzarella

Mozzarella van Campania, een beroemdheid in Napels!  Een kaas die gemaakt wordt van de melk van een buffelkoe, welke ook wel de 'Hare Majesteit de Mozzarella' genoemd wordt. Veel geïmiteerd, nooit geëvenaard. 

De kaas kan op diverse manieren worden gegeten, maar de meest bekende is natuurlijk op een Pizza of in een salade zoals de 'Caprese', in plakjes gesneden en tussen plakjes zongerijpte tomaat. De mediterrane buffels  komen voornamelijk in de Campania voor en is dus typisch Napolitaans. 

Dit is de enige kaas ter wereld die je eigenlijk dagvers moet eten, dus ben je in Napels dan heb je hiervoor de beste kans. Eet je de kaas niet direct dan wordt ze zuur, dit proces begint al 24 uur na de bereiding.

Mozzarella in Carrozza

Dit is een typisch Napolitaans gerecht, een culinaire uitvindingen die toevallig is ontdekt. De Mozzarella in Carrozza komt voort uit de noodzaak de restjes van het product op te gebruiken. Oud brood en mozzarella worden bedekt met bloem en ei en hierna gefrituurd.

Vis en citroen

Inktvis, mosselen, ansjovis, rode poon en andere soorten maken deel uit van de typische keuken van Napels. Met alle citroenen die hier groeien is in Napels de gewoonte ontstaan om citroensap over visgerechten te sprenkelen. De Cucina di Mare is onlosmakelijk verbonden met de streek rond de Baai van Napels.

Napolitaanse koffie

In 2017 kwam Napels in het nieuws, want de Napolitaanse stijl van pizzabereiding kreeg de status van UNESCO-werelderfgoed. Wat kan daar op volgen? Een petitie om hetzelfde te doen voor de espresso! De Napolitaan neemt zijn tradities nu eenmaal serieus. Napolitaanse koffie is sterk en stevig en wordt vaak gedronken.

Sfogliatelle

Er zijn eigenlijk twee soorten sfogliatelle die je in Napels kunt proeven, de 'riccia' en de ´frolla´, die meer op een mini ricotta taartje lijkt. 

Struffoli

Als je met de Kerst in Napels bent, kun je de 'struffoli' niet missen. Deze kleine bolletjes van gefrituurd deeg worden bedekt met zoete honing en een bonte hagelslag.

'in cuoppo'

Gebakken vis in  een cuoppo, oftewel hoorntje. Het kan gaan om kleine gebakken ansjovis, inktvis, witte vis of zelfs courgettebloemen. In Napels is het nog steeds traditie. Ben je in Napels,  probeer dit bij Il Cu Cuoppo Friggitori Napoletani of I Fritti di Serafino.

© 2021 Lastoria Groningen - Ontworpen door Pro-Ontwerp