Bel of bestel online:
Bel of bestel online: 

De Poelestraat in Groningen

Oorspronkelijk was de Poelestraat vooral een winkelstraat, tegenwoordig is het een van de belangrijkste uitgaanscentra van Groningen waar bovendien vele horecagelegenheden zijn om lekker te eten.

De Poelestraat loopt uit tot de Poelepoort, wat vroeger in de middeleeuwen een gevangenis was. Het brede gedeelte van de Poelestraat diende ook nog als onderdeel van de gevangenis, daar kon het stadse leger zich netjes naast en achter elkaar opstellen op hun paarden. 

Later zijn de panden in art nouveau stijl (jugendstil) gebouwd en rijkelijk versierd met ornamenten. De panden zijn rijksmonumenten met ieder hun eigen karakteristieken van de bouwstijl. 

De kunststroming was tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair, als reactie op het vorm vervagende impressionisme. De Poelestraat kenmerkt zich als ‘Jugenstil straat’ en is de moeite waard om eens goed te bestuderen. 

La Storia, het authentieke Italiaanse restaurant van Luigi Pani, is gevestigd op nummer 5 van de Poelestraat. Het pand was voornamelijk een woonhuis met een winkelpui aan de voorzijde. Het is gebouwd door de Nederlandse architect P.M.A. Huurman, in art nouveau stijl. 

In het pand komen de typische kenmerken van art nouveau naar voren: sierlijke, gebogen lijnen en vormen die aan plantmotieven doen denken. Ook zie je een asymmetrisch, rankachtig lijnenspel in een golvend bewegingsritme.

© 2021 Lastoria Groningen - Ontworpen door Pro-Ontwerp